The countdown has begun for first official release of the EVO IOOC Guide 2018 Buyer Edition

 

Great expectation in the olive oil world for the presentation of the EVO IOOC Guide.

 Iniziato il count-down per la prima uscita ufficiale della EVO IOOC Guide 2018 Buyer Edition

Grande attesa, nel mondo oleario, per la presentazione della guida del concorso EVO IOOC.

 

Great expectation in the olive oil world for the presentation of the EVO IOOC Guide.

 

“Object of the desire”, the guide will be presented today October 3 in Tokyo, during the ACCI Taste Fair to be held at the Tokyo Metropolitan Industrial Trade Center.

The EVO IOOC Guide 2018 Buyer Edition, again written by Antonio G. Lauro, will contain the most authentic expression of some of the best extra virgin olive oils in the world, winners of one of the categories in competition and selected by the international panel of the EVO IOOC for the excellent production quality demonstrated in the contest.

The Competition, in the last edition (2018), recorded a strong increase in the number of registered oils (502 in 2018, with a +45% increase compared to 2017 and a +60% compared to the year of debut).

The internationality of the competition has been certified by the presence of 20 countries, in the northern and southern hemisphere of the world, with an absolute biodiversity told by the 156 different varieties of olives in competition, which represented the purest expression of their origin territory.

The over 500 olive oil products competed to compete in these categories of awards: Organic EVOO, represented by about 25% of samples registered; EVOO Monovarietal (55%); EVOO Blend/Coupage (45% of the total); EVOO with denomination of origin PDO/PGI (19% of the products in the competition).

In 361 pages of “pure qualitative enjoyment”, all 312 award-winning extra virgin olive oils are published, divided into Best in Class, Best of Country, Special Awards, Gold and Silver Medals.

To these winners, were added 17 winners to the category “Condiments or Flavoured EVOOs”, a new expression of oils conceived for a close match between seasoning and cooking.

Great surprises among the 8 Best in Class awards that, in addition to the confirmation of Italy (3 EVOO Best in Class), records the excellent behavior of the Brazilian patrol (3 EVOO Best in Class), with Spain and Greece winning 1 EVOO Best in Class each.

Best International Award 2018 Frantoio Franci – Bio Toscano Igp (Italy).

Best International Award 2018 Café Fazenda Sertãozinho LTDA – Orfeu Picual (Brazil).

Best International Organic Bonanno Domenico – Passione (Italy).

Best International PDO/PGI Almazaras De La Subbética – Rincón De La Subbética Dop Priego De Córdoba (Spain).

Best International Monovarietal – North Hemisphere LIÁ Cultivators – LIÁ Premium Edition (Greece).

Best International Monovarietal – South Hemisphere Prosperato – Prosperato Exclusivo Picual (Brazil).

Best International Coupage – North Hemisphere Silverio Bufano – Bufano (Italy).

Best International Coupage – South Hemisphere Olivas Costa Doce – Blend Intenso (Brazil).

Grande attesa, nel mondo oleario, per la presentazione della guida del concorso EVO IOOC.

 

“Oggetto del desiderio” già di molti, la guida sarà presentata oggi 3 ottobre a Tokyo, nel corso della Fiera ACCI Gusto che si terrà presso il Tokyo Metropolitan Industrial Trade Center.

La EVO IOOC Guide 2018 Buyer Edition, nuovamente firmata da Antonio G. Lauro e giunta alla seconda edizione, conterrà l’espressione più autentica di alcuni dei migliori extravergine di oliva al mondo, vincitori di una delle categorie in concorso e selezionati dal panel internazionale del concorso EVO IOOC per l’eccellente qualità produttiva dimostrata in gara.

Il Concorso, ha registrato nell’ultima edizione (2018) un forte aumento nel numero degli oli iscritti (502 nel 2018, con un 45% di aumento rispetto al 2017 ed un +60% rispetto all’anno di esordio).

L’internazionalità del concorso è stata certificata dalla presenza di ben 20 paesi, dell’emisfero nord e sud del mondo, con una assoluta biodiversità raccontata dalle 156 diverse varietà di olive in gara, che hanno rappresentato l’espressione più pura del loro territorio di origine.

Gli oltre 500 prodotti oleari in gara hanno concorso per primeggiare all’interno di queste categorie di premi: Olio EVO Biologico, rappresentato da circa il 25% degli oli EVO iscritti; EVOO Monovarietali (55% dei campioni in gara); EVOO Blend/Coupage (45% del totale); EVOO a denominazione d’origine DOP/IGP (19% dei prodotti in concorso).

In 361 pagine di “puro godimento qualitativo”, in guida sono pubblicati tutti i 312 oli extravergine di oliva premiati, divisi tra Best in Class, Best of Country, Special Awards, Gold e Silver Medals.

A questi vincitori, novità del 2018, si aggiungono i 17 premiati per la categoria “Condimenti a base di olio extravergine di oliva”, nuova espressione di oli pensati ad uno stretto abbinamento tra condimento e cucina.

Grandi le soprese tra gli 8 Best in Class premiati che, oltre alle conferme dell’Italia (3 EVOO Best in Class), registra l’ottimo il comportamento della pattuglia brasiliana (3 EVOO Best in Class), con Spagna e Grecia che si aggiudicano 1 EVOO Best in Class ciascuno.

Best International 2018 Frantoio Franci – Bio Toscano Igp (Italia).

Best International 2018 Café Fazenda Sertãozinho LTDA – Orfeu Picual (Brasile).

Best International Organic Azienda Agricola Bonanno Domenico – Passione (Italia).

Best International DOP/IGP Almazaras De La Subbética – Rincón De La Subbética Dop Priego De Córdoba (Spagna).

Best International Monovarietal – North Hemisphere LIÁ Cultivators – LIÁ Premium Edition (Grecia).

Best International Monovarietal – South Hemisphere Prosperato – Prosperato Exclusivo Picual (Brasile).

Best International Coupage – North Hemisphere Azienda Agricola Silverio Bufano – Olio Bufano              (Italia).

Best International Coupage – South Hemisphere Olivas Costa Doce – Blend Intenso (Brasile).

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